Ozon Nedir?
Ozon, doğada bulunan renksiz bir gazdır. Moleküler yapısı O3'dir, yani üç oksijen atomundan oluşur. Ozonosfer adı verilen atmosferik bir tabakada bulunur ve güneş ışınlarının zararlı UV ışınlarını filtrelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, ozon aynı zamanda endüstriyel ve ticari amaçlar için de kullanılır. Ozonun oluşması, oksijen molekülleriyle birleşme sonucu meydana gelir. Ozonun temek kullanımında, havadaki koku ve mikroorganizmaları yok etmek için diyebiliriz. vDoğal olarak dünyanın üst atmosferinde bulunan Ozon, yer yüzünde, ozonun üretilmesi için özel ozon jeneratörleri ile birlikte kullanılır. Ozon, kuvvetli bir oksitleyici olduğu için dezenfekte edici özellikleri nedeniyle birçok endüstriyel ve evsel uygulamada kullanılır. Su ve hava dezenfeksiyonu, gıda işleme, tıbbi uygulamalar ve daha birçok alanda kullanımı mevcuttur.
Ozon Gazı Kullanım Alanları
Ozon gazının kullanım alanları oldukça geniştir. Ozon, havadaki kirleticileri temizlemek için kullanılır. Özellikle hava kirliliğinin yüksek olduğu şehirlerde, ozon jeneratörleri kullanılarak hava temizlenebilir. Ayrıca, ozon, su arıtma tesislerinde de kullanılır. Su arıtma tesislerinde ozon kullanımı, suyu bakteri ve virüslerden arındırmak için etkili bir yöntemdir. Gıda işleme tesislerinde kullanılarak gıdaların bozulmasını önler ve uzun raf ömrü sağlar.
Ozon Nasıl Etki Eder
Ozon gazı, içerisinde üçüncü bir oksijen atomu bulundurduğundan son derece reaktif bir gazdır. Bu aktif oksijen atomu, çeşitli moleküllerle reaksiyona girerek uçucu organik bileşiklerin oksidasyonunu sağlayabilir ya da mikroorganizmaların hücre duvarını parçalayarak yok edilmesini sağlayabilir. Bu reaksiyonlara oksidasyon adı verilir. Oksidasyon sonrasında, ozon gazı tekrar O2 molekülüne dönüşerek çevre dostu bir dezenfektan olarak nitelendirilir. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.