Girişimcide Olması Gereken Davranış Özellikleri

Girişimcide Olması Gereken Davranış Özellikleri

Girişimci Özellikleri

Girişimcilik her ne kadar ilk etapta oldukça kolay gibi görünse de, her girişimcinin taşıması gereken bazı davranış özellikleri, maalesef zaman zaman eksikliklerinden kaynaklı olarak kendi işini kurmak isteyenleri zorlayabiliyor. Zira bir girişimcinin çok yönlü olmasının gerekliliği, bilhassa girişimciliğin ilk zamanlarında henüz kendi kendine yetmeye çalışırken oldukça aşikar. Dolayısıyla girişimcide olması gereken davranış özelliklerine kısaca bir göz atalım.

Enteresan Kişilik


Her ne kadar bizim toplumumuzda farklı olmak ve herkese aykırı durmak pek sevilmese de, girişimcilik kültürünün yoğun olduğu yerlerde bu renklilikler övülüyor. Çünkü bir girişimci, sorunlara yaratıcı çözümler bulmak, ofis ortamını renklendirmek ve şirket kültürünü oluşturabilmek için, çok renkli bir kişiliğe sahip olmak zorunda. Mesleki bilginin yanında genel kültür düzeyinin yüksek olması, hayatın farklı alanlarına dair geniş bakış açılarının yakalanması ve öğrenmeyi sevmek gibi pek çok enteresan kişilik özelliği, girişimcinin başarılı olma ihtimalini arttıracaktır.

Detaylara Hakim Olmak


Bir girişimcinin detaylarda kaybolmaması önemli, ancak detayları tamamen es geçmek de affedilecek gibi değil. Zira pek çok meslekte, kaçırılan detaylar başarısızlığa giden yolu döşüyorlar ve bu detaylara hakim olmak bazen başarının anahtarını da sizlere teslim edebiliyor. Lakin detayların dışına çıkarak genel bir hakimiyet kurmak da çok önemli. Makro ve mikro yönetim hususunda aynı başarıyı gösterebilmek, girişimcinin en önemli davranış özelliklerinden.

Maceracı Olmak


Girişimciliğin kendisi bir macera ve bu nedenle maceracı ruhu her zaman devam ettirebilmek, başarılı olmanın yollarından bir tanesi. Yapılan araştırmalar, maceracı girişimcilerin yanında çalışanların da bu macera ruhunu benimsediklerini ve daha girişimci bir yapıya sahip olduklarını gösteriyor. Fakat tabii ki maceracı olmak derken her şeye düşüncesizce atlamak akla gelmemeli. Buradaki kastımız, yaratıcı adımlar atabilmek ve gerekli hesaplamaları yaptıktan sonra adım atmaktan çekinmemek.

İş Bitiricilik


İş bitiricilik özelliğine sahip olmayan girişimcilerin işleri, maalesef zaman zaman gereksiz uzayabiliyor ve hem işin sahibi hem de çalışanlar, yaptıkları işin bir türlü nihayete ermediğini görüyorlar. Özellikle genelde kötü bir özellik olan mükemmeliyetçiliğin fazlası, mükemmel olması mümkün olmayan işlerin bir türlü tamamlanamamasına neden oluyor.